Ret til sygedagpenge trods oprettelse af CVR.nr?
Sagens tvist
Vestre Landsret afsagde den 16. december 2021 dom i en sag, hvor en deltidssygemeldt havde oprettet et CVR. nr. med dertilhørende erhvervsprofiler på Facebook og Instagram samt en hjemmeside og visitkort.
Spørgsmålet var, om oprettelsen heraf medførte, at den deltidssygemeldte måtte anses for fuldt ud arbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand. I sagen var der yderligere tvist om, hvorvidt Ankestyrelsen havde været berettiget til at træffe en afgørelse med tilbagevirkende kraft således, at den deltidssygemeldte ikke var berettiget til sygedagpenge pr. skæringsdatoen for oprettelsen af CVR.nr.
Såvel kommune, Ankestyrelsen som byretten fandt, at den deltidssygemeldte måtte anses for fuldt ud arbejdsdygtig og derfor ikke var berettiget til sygedagpenge. Byretten stadfæstede endvidere Ankestyrelsens afgørelse om, at den deltidssygemeldte havde handlet i strid med sin oplysningspligt, jf. sygedagpengelovens § 71, og traf derfor en afgørelse med tilbagevirkende kraft således, at allerede udbetalte dagpenge skulle tilbagebetales af arbejdsgiveren.
Faktum i sagen
Den deltidssygemeldte havde kort tid efter sin deltidssygemelding oprettet et CVR.nr. og havde ligeledes gennem en periode på ca. 6 måneder lavet et antal opslag på erhvervsprofiler på Facebook og Instagram vedrørende virksomheden, hvor også forskellige ydelser blev tilbudt.
Virksomheden havde ikke indkøbt nogen aktiver og havde heller ikke noget salg. Momsregnskabet viste kr. 0.
Over perioden på de nævnte 6 måneder havde den deltidssygemeldte arbejdet mellem 5-11 timer ugentligt hos sin arbejdsgiver og anvendt en time ugentligt på den oprettede virksomhed.
Landsrettens resultat
På baggrund af bevisførelsen for landsretten nåede Vestre Landsret frem til, at den deltidssygemeldte ikke kunne anses for fuldt ud arbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand. Dette støttede landsretten dels på den deltidssygemeldtes egen forklaring om årsagen til oprettelsen af virksomheden (mental hobby) samt tidsforbruget deri (en time), dels på skriftlig erklæring samt mundtlig forklaring fra den deltidssygemeldtes læge.
En enstemmig landsret hjemviste herefter sagen til fornyet behandling ved Ankestyrelsen, der ikke fik medhold i hverken sin principale eller subsidiære påstand om, at den sygemeldtes ret til sygedagpenge var ophørt og dette også med tilbagevirkende kraft.
Læring?
Afgørelsen er interessant, idet den berører, hvad der skal til, for at en deltidssygemeldt må anses for at være fuldt ud arbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand.
Sagen er principiel, idet den fastslår, at den blotte oprettelse af et CVR.nr. med dertilhørende sider på de sociale medier ikke i sig selv kan medføre, at en deltidssygemeldt skal anses for at være fuldt ud arbejdsdygtig. Selve sygdommen og dens indvirkning på erhvervsevnen må fortsat sammenholdes med øvrige omstændigheder ved vurderingen af en borgers arbejdsdygtighed.
Statistikker viser, at en borger taber 9 ud af 10 sager mod det offentlige. Denne sag er derfor også et eksempel på, at en borger kan vinde mod det offentlige ved den rette sagsførelse.
Ved eventuelle spørgsmål om sagen eller til den juridiske retsstilling, der kan udledes deraf, kontakt da gerne advokatfuldmægtig Camilla Moe Thorup på tlf.nr. 40 356 747 eller på mail cmt@lou.dk.