Ny ferielov giver mulighed for at afholde ferie samtidig med optjening
I 2014 fastslog EU-kommissionen, at den danske ferielov var i strid med EU’s regler, det har medført at samtlige partier i folketinget har stemt for en ny ferielov, som træder i kraft d. 1 september 2020. Den nye lov har blandt andet til formål at gøre det nemmere og hurtigere for ny uddannede og nye på arbejdsmarkedet at holde betalt ferie.
Ferie med den nye ferielov
Fra 1. september 2020 overgår vi til samtidighedsferie, hvilket vil sige, at man kan afholde ferie samtidig med, at den optjenes. Hver måned optjener man således 2,08 dages ferie, som man i princippet kan benytte i den efterfølgende måned
Hvis man for eksempel bliver ansat 1. januar og ønsker at holde ferie i maj måned, kan man benytte de feriedage som er optjent indtil da. I maj vil man således have optjent 8 feriedage. Ferieåret, altså det år, hvor ferien optjenes, er fortsat et år, men det strækker sig efter den nye ferielov fra 1. september til 31. august året efter. Det er desuden besluttet at gøre ferieafholdelsesperioden længere, og det er således muligt at placere ferien fra 1. september til d. 31 december året efter. Det skal skabe mere fleksibilitet i forhold til afholdelse af ferie, således at arbejdstager og arbejdsgiver har større mulighed for at tilpasse tidspunktet for ferie til netop det, der passer dem.
Med de nye regler bliver der mulighed for at holde ferie på forskud, hvilket vil sige at man afholder ferie, som endnu ikke er optjent. Det kan kun ske efter aftale mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Således kan en arbejdstager, der f.eks. ikke har optjent ret til 4 ugers betalt sommerferie alligevel afholde dette, og så optjene det senere. Hvis en arbejdstager fratræder inden den fulde forskudsferie er optjent, har arbejdsgiver ret til at modregne resterende ikke optjent ferie i arbejdstagerens lønudbetaling.
Overgangsperiode
I forbindelse med indførsel af den nye ferielov, er det nødvendigt med en overgangsperiode, som vil begynde allerede i starten af 2019. Overgangsperioden skal sikre, at alle lønmodtagere ikke har et helt års opsparet ferie i overskud, der vil altså ikke være dobbeltferie i 2020. Således kan ferien optjent fra 1. januar 2019 frem til 31. august 2019 afholdes fra maj til september 2020. Det betyder, at alle vil kunne holde 3 ugers sommerferie i 2020. De feriepenge, der er optjent i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020, 25 feriedage, indefryses i Feriefonden. Det er arbejdsgiver, der skal indbetale beløbet til feriefonden. Arbejdsgiver kan dog selv vælge, hvornår beløbet indbetales, men hvis arbejdsgiver venter med at indbetale beløbet, skal det forrentes.
Udbetaling
Pengene i feriefonden indfryses og kan ikke afholdes eller udbetales, før man forlader arbejdsmarkedet. Udgangspunktet er derfor, at man skal være berettiget til folkepension. Der er dog mulighed for at søge om at få udbetalt de indefrosne feriepenge før, hvis man f.eks. får tildelt førtidspension, er gået på efterløn eller har taget permanent ophold i udlandet. Hvis arbejdstageren dør, vil pengene blive udbetalt til arbejdstagerens dødsbo og går dermed ikke tabt.
Nicolai Huus, advokat og Rikke Nipgaard Larsen, praktikant
6. marts 2019