Kørsel med hash i blodet efter passiv indtagelse
Højesteret tog i marts måned sidste år stilling til spørgsmålet om kørsel med hash i blodet efter passiv indtagelse. I den pågældende sag havde tiltalte opholdt sig i rygekabiner, hvor der var blevet røget hash.
Den tiltalte forklarede, at han ikke selv havde røget hash, men at han havde været udsat for passiv hashrygning. Tiltalte blev stoppet af politiet nogle dage efter, at han havde opholdt sig i rygekabinerne, hvor mængden af hash i hans blod blev målt til at være over bagatelgrænsen på 0,0001 mg/kg. Tiltalte fik frakendt førerretten og blev idømt en bøde.
Retten lagde til grund, at tiltalte havde handlet uagtsomt ved at have opholdt sig i rygekabiner, hvor han vidste at der blev røget hash således, at han blev udsat for massiv passiv hashrygning og herefter at have ført bil.
Sager om kørsel med hash i blodet skulle før 2007 vurderes efter, hvorvidt trafikanten var i stand til at føre køretøjet på en betryggende måde. Dette blev imidlertid lavet om med ændringen af færdselsloven i 2007, hvor der blev indført nultolerance for kørsel med hash i blodet. Betingelsen for at blive dømt for en overtrædelse af bestemmelsen er, at overtrædelsen, dvs. både indtagelsen af stoffet, virkningen af stoffet og kørsel med stoffet i blodet, kan tilregnes trafikkanten som enten forsætligt eller uagtsomt.
Hvorvidt det kan antages, at man har handlet forsætligt eller uagtsomt, skal vurderes af retten. Ved vurderingen lægger retten navnlig vægt på, hvor stor koncentrationen af hash i blodet har været, hvor lang tid der er gået efter ”indtaget”, størrelsen af det fysiske rum man har befundet sig i, ens kendskab til euforiserende stoffer og udtalelser fra eksperter m.v.. Praksis ses at gå i retning af, at vægten navnlig er på ens kendskab til euforiserende stoffer og ekspertudtalelser.
Siden lovændringen har der været en stigning i antallet af sager om kørsel med hash i blodet. Straffen for at køre i hashpåvirket tilstand er en ubetinget frakendelse af kørekortet samt en bøde. Straffen kan godt virke urimelig hård, særligt i de tilfælde, hvor trafikkanten reelt set ikke har været til fare for trafikken.
Rigsadvokaten satte derfor samtlige sager om kørsel med hash i blodet i bero i slutningen af august måned sidste år, mens der afventes et nyt lovforslag, der forventes at ville lempe straffen for kørsel med hash i blodet. Politiet vil fortsat stoppe folk og rejse sigtelse, men sagen vil først komme for retten, når det nye lovforslag er trådt i kraft.
Såfremt du har spørgsmål til ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte LOU Advokatfirma enten på info@louadvokatfirma.dk eller på tel. 70 300 500.