Generelt om arbejdsskader

Alle arbejdsgivere skal tegne en lovpligtig arbejdsskadeforsikring. Forsikringen dækker arbejdsulykker og erhvervssygdomme.

En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, som opstår efter en hændelse eller en påvirkning, der er sket pludseligt eller inden for 5 dage. Eksempelvis hvis du falder på din arbejdsplads. Arbejdsulykker omfatter både hændelige uheld, ulykker, du selv er skyld i, og ulykker, som din arbejdsgiver er skyld i.

En erhvervssygdom er en sygdom eller lidelse, der skyldes arbejdet eller de forhold, som arbejdet er foregået under. Eksempelvis eksem efter håndtering af rengøringsartikler eller rygsmerter efter rygbelastende arbejde med tunge løft.

Arbejdsskader kan både omfatte tilskadekomst på arbejdspladsen, ved brug af arbejdsredskaber, i forbindelse med udførelse af vennetjenester eller deltagelse i firmaarrangementer mv. og erhvervssygdomme. Det er således vigtigt at undersøge, hvorvidt ens ulykke kan henføres til arbejdet.

Sagsforløb

Hvis du kommer ud for en arbejdsulykke er det første, som er vigtigt at være opmærksom på, at ulykken skal anmeldes til din arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring, og at du skal søge læge for at få dokumenteret dine gener kort efter ulykken.

Arbejdsskadeforsikringen sender herefter sagen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), som tager stilling til hvorvidt der er tale om en skade, som er dækket af arbejdsskadeforsikringen.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring skal sørge for, at sagen bliver oplyst, dvs. de skal indhente den nødvendige dokumentation. I praksis er det dog vigtigt, at man som skadelidt selv er aktiv og engageret i processen. Jo bedre dokumentation, jo stærkere står din sag. Det er derfor vigtigt at sikre, at alle nødvendige dokumenter fremskaffes og præsenteres for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Det kan være hensigtsmæssigt og have betydning for din sag, at der bliver udarbejdet målrettede indlæg til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvor der tydeligt forklares og uddybes komplekse forhold om eksempelvis bevismæssige, indkomstmæssige, lægelige eller juridiske forhold.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings afgørelse kan ankes indenfor 4 uger efter modtagelsen. Ankestyrelsen behandler ankesager.

Ankestyrelsens afgørelse kan i sidste ende indbringes for domstolene.

Hvis du har behov for assistance med din arbejdsskadesag, så tøv ikke med at kontakte os – uanset hvor i forløbet, du er. Vi har stor erfaring med at føre sager om arbejdsskader – både ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og domstolene.

Få vurderet din sag gratis: